Besso Turisthyttes historie

Turisthytta er oppkalt etter elva Besså som renner like ved. Elva igjen har antageligvis fått navnet sitt etter ordet "bjørn." Så det er sannsynlig at fjerne forfedre har møtt bamser og binner i området rundt Besso.

Arkeologer har avdekka at folk brukte området rundt Normannslågen allerede for fem-seks tusen år siden!

De store mengdene med stein og rester etter redskap som de har etterlatt seg, tyder på at det ikke har vært snakk om sporadiske besøk - men at det har bodd mange mennesker der over lang tid.

Sannsynligvis var det store mengder rein og rype som lokket dem til fjells.

Også senere har jakt og fiske betydd mye for høyfjellsfolk, noe de mange steinbuene rundt omkring vitner om,for eksempel gamle Bessobu i nærheten av nåtidens turisthytte.

I 1934 hadde fotturistene begynt å få øynene opp for Hardangervidda, og Margareta og Ola Sæbø bygde Besso Turisthytte, som siden har vært påbygd og modernisert flere ganger.

Frå 1955 til 1963 drev Leif Sæbø hytta, Gunnar og Margunn Sæbø drev fra 1963 og i hele 30 år.

Fra 1994 til 2006 leide Aud Laingen Hamre hytta, og drev stedet med god hjelp av broren Sylfest, mannen Knut, og barna Anna, Bjørner og Ingebjørg - i tillegg til en rekke andre gode hjelpere, blant annet noen trofaste budeier.

I 2006 fikk Besso Turisthytte nye eiere, Odd Anders Fjeld og Andreas Finsrud fra Siljan i Telemark kjøpte stedet ,og leide ut driften til Sylfest Laingen fra 2006 til og med 2012. Fra sommeren 2013 overtok Fjeld og Finsrud selv driveransvaret for hytta.

Høsten 2017 valgte familien Fjeld etter 10 år på Besso å selge sin andel av stedet.

Høsten 2020 innleder Finsrud ett samarbeid med Jan Tyssebotn, som blir bestyrer ved Besso fra sesongen 2021.

Jan Tyssebotn har sammen med sin kone Brita, og deres døtre meget lang erfaring med turisthyttedrift, 6 år på Mårbu og  13 år på Sandhaug. Eierne av Besso er opptatt av å videreføre tradisjonene ved Besso slik at gjester vil møte topp service og gode retter fra kjøkkenet.

Det er veldig givende å bygge historie med alle gjester, venner og familie.

Hjertelige velkommen til alle gamle og nye gjester!

No items found.
No items found.

Kontakt oss

957 26 170
post@besso.no
Del oss:
Ønsker du å bestille rom?

Ta kontakt pr mail, eller via kontaktskjema vedsiden av.
Copyright 2020 Besso Turisthytte AS
Utviklet av Annec design
Rosemaling: Veronica Heimsbakk